ontdek de bibliotheek

Ontdek de bibliotheek opnieuw

ontdek de bibliotheek

Als de dagen korter worden en de temperatuur begint te dalen, wat is er dan lekkerder om met een goed boek lekker weg te kruipen in een comfortabele stoel. Wellicht is het een idee om hiervoor eens binnen te lopen bij de plaatselijke bibliotheek.

Meer dan boeken

Ben je jaren niet in de bieb geweest, dan herinner je je misschien vooral rijen en rijen met boeken. Die zijn er nog steeds, maar de bibliotheek gaat gelukkig met de tijd mee en hoe! De hele collectie (van heel Nederland !) kun je inzien en reserveren via internet. Je kunt je boeken 9 weken in huis houden, omdat je telefonisch mag verlengen. Maar je kunt er ook een internetcursus volgen, of een complete taalcursus lenen. Kortom zeker de moeite van een hernieuwde kennismaking waard.


Boeken

Van streekromans tot thrillers en fantasieverhalen. Behalve de vele Nederlandstalige romans zijn er ook in andere talen romans aanwezig. Verder zijn er titels over allerlei onderwerpen aanwezig. Van filosofie tot postzegels verzamelen, van schilderkunst tot computerprogramma’s. Informatie over scholing en opleiding, woordenboeken in vele talen, handboeken in gangbare wetenschappen, een grote collectie kunstboeken. Hoeveel ze hebben hangt natuurlijk wel een beetje van de grootte van de bibliotheek af.

Tijdschriften

Actuele informatie is verzekerd in de vorm van 800 tijdschriften. Zowel in gebonden (oudere nummers) als in losse vorm (nieuwste nummers) zijn deze tijdschriften aanwezig. De gebonden tijdschriften en de oudere losse nummers worden ook uitgeleend.

Taalcursussen

In de bieb vind je verschillende taalcursussen. Ze zijn er op cassette, video, cd, cd-rom en dvd. In meer dan 55 talen.

Bladmuziek

De collectie gedrukte muziek bestaat uit uitgaven voor de meest gangbare instrumenten en kleinere bezettingen. Zowel methodes, oefeningen en eenvoudige speelmuziek als het klassieke standaardrepertoire.

DVD’s en CD’s

DVD’s met oude en nieuwere films en series. CD’s in alle muziekstijlen. Schijfjes met pop, jazz, wereldmuziek, cabaret, klassieke muziek enzovoorts. Zowel actuele cd’s als oudere titels die hun waarde hebben bewezen! Je ze vanzelfsprekend lenen, maar ook beluisteren aan een luisterbalie.


Software

Allerlei software, pc-games maar ook informatieve programma’s of andere cursussen zijn verkrijgbaar op CD-rom.

E-boeken

Op dit moment wordt de mogelijkheid onderzocht om in de nabije toekomst e-boeken of digitale boeken uit te lenen voor het gebruik op een e-reader. Vaak kun je nu al een e-reader met een aantal boeken uitlenen.

Kunstcollectie

De kunstcollectie bestaat niet alleen uit de traditionele beeldende kunsten. Ook kunstvormen zoals film, fotografie, video, performance of live-art, grafische kunst, maar ook dans- en andere theaterkunsten behoren eveneens tot de uitgebreide kunstcollectie.

Online databanken

De bibliotheken hebben ook abonnementen op online databanken met een schat aan informatie. Zoals bjvoorbeeld De Nederlandse PersDatabank, deze biedt u toegang tot de archieven van 5 belangrijke landelijke dagbladen. Deze archieven bevatten miljoenen full-text artikelen van begin jaren negentig tot heden.

Gezondheidsinformatie

De Centrale Bibliotheek heeft meters boeken over gezondheid.

Service van de bibliotheek

Telefonisch verlengen

Je kan telefonisch maximaal drie keer de uitleenperiode van je boeken verlengen.

Online reserveren

Je kunt thuis boeken op je computer bekijken en reserveren

Themalijsten

Voor als je meer wil lezen in dezelfde stijl of over hetzelfde onderwerp, dan kun je op de site van de bibliotheek lijstjes vinden met boeken over eenzelfde onderwerp.

Verlanglijstje

Lever een verlanglijst van 10 boeken die je altijd al had willen lezen. Romans, een reisgids of de nieuwe bijbel. Alles mag. De bibliotheek zorgt ervoor dat er 5 boeken op de door jou opgegeven datum klaar staan. Je hoeft het pakket alleen nog maar op te halen.

Roman Advies machine

Hiermee kun je u aanbevelingen voor boeken of auteurs opvragen, gebaseerd op de leenhistorie van bibliotheek gebruikers De samenstelling kun  je  beïnvloeden door voor een meer of minder verrassend advies te kiezen.

 

Tarieven

variëren van tussen de € 22,- en € 36,- per jaar. Zie voor meer informatie www.bibliotheek.nl .