problemen ogen ouder worden

Problemen van de ogen bij het ouder worden

Ouderdom komt met gebreken en dat geldt zeker voor je ogen. Als je ouder wordt is de kans dat je oogklachten krijgt groter. In de meeste gevallen zijn deze klachten gelukkig alleen hinderlijk. Soms worden ze een beperking. Maar gelukkig zijn er vergaande oplossingen.

Verziendheid

Met de jaren verliezen je ogen steeds meer het vermogen om te focussen en kleine dingen van dichtbij goed te zien. Om dat te corrigeren is een leesbril nodig. Heb je al een bril dan kan je kiezen voor multifocale glazen waarbij het leesgedeelte in de glazen verwerkt is. Leeslenzen of multifocale lenzen zijn natuurlijk ook een mogelijkheid.

Kleine vlekjes

Als je gewoon bezig bent met je dagelijkse activiteiten dan merk je ze nauwelijks op. Maar soms als je naar het licht kijkt of naar een witte muur dan zie je kleine vlekjes voor je ogen dansen.  Dit is een normaal verschijnsel. Als deze vlekjes gepaard gaan met lichtflitsen dan kan er meer aan de hand zijn en is het zinvol hiernaar te laten kijken.


Droge of brandende ogen

Als de traanklieren niet genoeg tranen aanmaken, dan krijg je daardoor droge ogen krijgen. Vooral vrouwen hebben hier last van. Het gevolg is dat je ogen gaan jeuken, zanderig aanvoelen of een brandend gevoel veroorzaken. Om die klachten te verlichten, kan je oogdruppels gebruiken. Als je lenzen draagt zijn droge ogen extra vervelend. In dat geval is er speciale lenzenvloeistof Optifree puremoist, die zorgt een laagje vocht tussen je oog en de lens.

Tranende ogen

Als je last hebt van tranende ogen, dan komt dat vaak doordat je ogen gevoelig zijn voor (zon)licht, wind of temperatuursverschillen. Een zonnebril kan hierbij vaak al helpen.

Andere oorzaken van tranende ogen zijn een ontstoken ooglidrand of verstopte traanbuizen. Als je onderste oogleden te slap zijn dan kunnen de tranen ook over de oogleden en wangen heenlekken. Deze laatste drie oorzaken zijn niet zelf op te lossen en vragen om behandeling door een arts.


Problemen met de oogleden

Als de huid boven de ogen slapper wordt, krijg je vaak last van hangende oogleden. Hierdoor zie je er vaak vermoeider uit, maar het is ook vermoeiend voor je ogen , die daardoor zwaar aanvoelen. Je kan er zelfs hoofdpijn door krijgen. Als je hier erg veel last van hebt, kan je een ooglidcorrectie overwegen. In veel gevallen wordt deze vergoed door de zorgverzekering.

Oogziekten

Bovenstaande kwaaltjes zijn vooral hinderlijk maar in de meeste gevallen onschuldig. Daarnaast zijn er natuurlijk ook oogziekten die op hogere leeftijd vaker voorkomen, zoals glaucoom en staar. Dit zijn aandoeningen die behandeling van een oogarts vereisen. Het is daarom aan te raden om je ogen regelmatig te laten controleren als je boven de 50 bent.