Test TomTom Multi-Sport Cardio

Dat we fan van fitnessbandjes waren wist je misschien al.

Nu hebben we de TomTom Sport Cardio getest. Die is fundamenteel anders dan de Garmin Vivofit die we eerder testten. De Garmin is een veredelde stappenteller; de Tom Tom werkt op basis van GPS en berekent je inspanning aan de hand van je verplaatsing. Voordat je begint met trainen is het handig om je TomTom even te verbinden met je PC of mobiel, zo kan je makkelijk je beginlocatie bepalen. Je wilt natuurlijk niet dat als je met je auto naar het bos of sportpark rijdt dat de rit er naar toe ook meegerekend wordt. Anders bereik je je dagelijkse goal wel erg snel!

Hartslagmeter en doel van je training.

De TomTom is iets zwaarder dan de Garmin, maar draagt toch comfortabel door een brede, goed verstelbare band. Er zit een handige handleiding bij en het menu laat zich haast instinctief bedienen. Bijzonder is dat deze TomTom ook de mogelijkheid heeft om je harslag te meten. Er zit een hartslagsensor aan de achterkant van het horloge en die begint te meten als je het horloge om doet. De hartslagmeter werkt overigens niet bij het zwemmen. Verder heeft de TomTom een handige, instelbare trilindicator bij 50, 90, 100 en 110% van je dagelijkse goal. Dat werkt motiverend en inspirerend.

De hartslagmeter kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de intensiteit van je training precies afstellen op het doel dat je wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld je conditie wilt verbeteren, moet je hartslag hoger zijn dan als je vooral vet wilt verbranden. Dat kun je zo perfect in de gaten houden. Je minimale en maximale hartslag wordt berekend door je leeftijd en geslacht. Deze gegevens moet je van te voren invoeren.


tomtom

Instellen en synchroniseren

Het opzetten is eenvoudig en binnen 10 minuten gebeurd. Je hoeft daarvoor echt niet bijzonder handig te zijn. Je verbindt de USB kabel van het horloge met je PC of mobiel en de rest wijst zichzelf. Na eenmalig wat gegevens als leeftijd, gewicht en geslacht in te voeren ben je klaar. De gegevens die je tijdens je training verzamelt op je TomTom watch kun je online synchroniseren met je persoonlijke pagina op je PC of mobiel, waar je al je doelen en instellingen kunt bewaren en als je wilt, delen met je sportvrienden. Dat kan via een USB kabel of draadloos via Bluetooth. Het opladen van de TomTom gebeurt ook via de USB, zoals hier onder.

tomtoml


Makkelijk te bedienen

Het TomTom horloge heeft eigenlijk alleen een scherm en één grote knop met die je op vier plaatsen: boven, onder en links en rechts kan bedienen. Daarmee kan je alle gegevens bereiken die je nodig hebt. Heel eenvoudig kom je zo op schermen waar je kan kiezen welke activiteit je wilt doen (fietsen, rennen, zwemmen, loopband en freestyle), tijd dat je bezig bent, afstand, tempo, snelheid, verbrande calorieën en hartslag. De schermen zijn goed te lezen.

Oordeel

Deze TomTom Multi Sport Cardio is een mooi sporthorloge met veel mogelijkheden. Het is een vrij groot horloge, maar als je bedenkt dat er GPS inzit en een hartslagmeter dan valt het eigenlijk reuze mee. Het is bovendien een groot voordeel dat je je mobiel bij het sporten niet meer hoeft mee te nemen. Het draagt fijn om de pols en is in verschillende kleurencombinaties te krijgen. Er zitten standaard twee maten bandjes bij, maar de kleinste is een kindermaatje. Het design is levendig en in het oog springend. Een extra handigheid is dat de TomTom een verlichtingsfunctie met touch sensor heeft.  Standaard wordt een USB kabel meegeleverd. Je hebt wat tijd nodig om éénmalig alles op te zetten en om alle mogelijkheden van het horloge te ontdekken, maar als je er achter bent dan werkt het perfect. De adviesprijs van € 299,00 behoorlijk aan de prijs.

Voor wie is de TomTom Multi-Sport Cardio geschikt?

Deze TomTom is ideaal voor serieuze sporters, hardlopers, duursporters, zwemmers en fietsers en loopband gebruikers. Hoewel dit horloge een stuk duurder is dan een stappenteller based watch, is voor deze groep sporters de hogere prijs dubbel en dwars waard.

Voor wie is het minder geschikt?
Wandelaars, hometrainers, incidentele fitnessers. Die kunnen beter een eenvoudige sportwatch op basis van stappentellen kopen.

 

[bol_product_links block_id=”bol_548aeaf82370a_selected-products” products=”9200000026877120″ name=”tt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]