4 Voordelen van het ouder worden

Met meer dan 800 miljoen mensen wereldwijd die ouder zijn dan 60 en rond de 350.000 mensen die ouder zijn dan 100, kan je gerust zeggen dat dit de eeuw van van de ouderen is.

Hiervoor schreven we over de nadelen van het ouder worden. Maar je zou bijna vergeten dat ouder worden ook een paar voordelen heeft.

Wanneer ben je eigenlijk oud?

Het lijkt erop dat die leeftijdsgrens langzaam opschuift. Vroeger vond men dat je met 40 jaar al oud was. De Verenigde Naties vinden nu, dat je pas oud bent als je boven de 60 bent.

De voordelen van ouder worden

Als je nadenkt over de voordelen van het ouder worden, denk je vaak aan meer vrije tijd, je hoeft niet meer iedere in je werkkleding naar je werk, je hebt meer tijd voor hobby’s en om leuke dingen te doen. Maar ook lichamelijk heeft ouder worden een paar voordelen.

Je wordt minder vaak verkouden

Niet alleen je geest wordt wijzer, je lichaam wordt dat ook. Je lichaam of beter gezegd je immuunsysteem herinnert zich de virussen waar je lichaam ooit mee te maken kreeg en weet wat het moet doen om die virussen onschadelijk te maken. Dat betekent meestal minder griep en verkoudheden. Vooral in de leeftijd van 40-70. Daarna wordt je immuunsysteem zwakker.

Je bent minder gevoelig voor allergieën

Als je mensen hoort zeggen dat je over een allergie heen groeit, dan klopt dat in veel gevallen wel.  Bij sommige mensen reageert het afweersysteem extra heftig op op zich onschuldige stoffen zoals pollen, mijten of bepaald voedsel. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan zoals bijvoorbeeld immunoglobuline E. Bij het ouder worden reageert het lichaam minder heftig en worden minder afweerstoffen aangemaakt waardoor allergieën milder worden of zelfs verdwijnen.

De seks wordt beter

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ouderen heel tevreden zijn over hun seksleven. Zo was een groep mensen van boven de 60 meer tevreden dan toen ze in de 40 waren. Volgens de onderzoekers komt dat omdat ouderen minder prestatiegericht zijn en zich minder onzeker voelen over hun lichaam.

Je gaat minder zweten

Bij het ouder worden lijken zweetklieren kleiner te worden en ook neemt het aantal zweetklieren af. Daardoor zullen mensen ouder dan 50, minder zweten dan toen ze in de 20 waren.

Zo zie je maar dat ieder nadeel ook zijn voordelen heeft…