Vis, meestal hou je ervan of je houdt er helemaal niet van. Toch wordt ook volgens de laatste richtlijnen van de Gezondheidsraad die ook de Schijf van Vijf samenstellen, aangeraden om twee maal per week vette vis te eten.
Omega-3 vetzuren in vette vis
De belangrijkste reden daarvoor is dat vette vis rijk is aan omega-3 vetzuren. Een gezonde vetsoort die je lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Veel mensen krijgen er te weinig van binnen. Omega-3 heeft verschillende vormen. De belangrijkste vormen zijn alfa-linoleenzuur (ALA) die vooral voorkomt in lijnzaadolie, docosahexaeenzuur (DHA) en eicopentaeenzuur (EPA). DHA en EPA komen vooral voor in vis, schelpdieren en algen. ALA wordt in het lichaam omgezet in EPA en DHA.
Door de Gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheden per dag:
ALA – 2 gram voor vrouwen en 3 gram voor mannen (uit lijnzaad, eieren en noten)
DHA en EPA – 450 mg per dag (door 2x per week vis, waarvan 1x vette vis, levertraan of een supplement)
Wat zijn vette vissoorten?
Vette vissoorten zijn: zalm, makreel, haring, oesters, sardines, ansjovis of kaviaar.
Maar wat als je niet van vis houdt?
Twee maal per week een portie vette vis is voldoende om je lichaam te voorzien van omega-3 vetzuren. Maar als je geen vis of schelpdieren lust, dan zijn er gelukkig ook supplementen. Let bij supplementen vooral op de verhouding tussen EPA en DHA en kijk verder naar de concentratie. Je kan een omega-3 capsule van 1000mg hebben maar dat zegt niets. Hoe hoger de concentratie hoe beter. Je kan ook geheel plantaardige omega-3 supplementen krijgen bij Orangefit.nl bijvoorbeeld. Die supplementen zijn dan ook geschikt voor vegetariërs en vegans. Ze bevatten geen visolie maar algenolie.
Redenen waarom voldoende omega-3 belangrijk is
Voldoende omega-3 is onder andere belangrijk omdat:
…het een belangrijke rol speelt bij de werking van de hersenen en het geheugen.
…het goed is voor hart- en bloedvaten
…het een ontstekingsremmende werking heeft
…het helpt de botten sterk te houden
…het verlaagt het aantal triglyceriden en verkleint daarmee de kans op diabetes