Iedereen kan een buikje krijgen, maar bij vrouwen rond de middelbare leeftijd lijkt de buik en daarmee de verdwijnende taille toch wel echt probleemgebied nummer één. Waarom krijg je een buikje in de overgang?

Je bent geen uitzondering als je wat aankomt als je boven de 50 bent. Veranderingen in je stofwisseling en je manier van leven zijn daar de oorzaak van. Maar waarom is vooral de buik de plaats waar vet zich ophoopt? Veel vrouwen ergeren zich aan het vetrolletje dat boven de broek blijft hangen en er voor zorgt dat kleding minder goed staat. Maar behalve dat het niet mooi is, kan het ook ongezond zijn. Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt er iets aan doen.

Dalende hoeveelheden oestrogeen

Bij vrouwen die de overgang naderen of die al in de overgang zijn, daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen speelt een rol bij de verdeling van vet in het lichaam. Bij voldoende oestrogeen (voor de overgang) werd extra vet vooral opgeslagen op de dijen, billen en heupen, maar die vetopslag verplaatst zich door de overgang steeds meer naar de buik. Vrouwen krijgen dan een meer mannelijke vetverdeling. Dat is een normaal en natuurlijk verschijnsel. Iedereen heeft een beetje buikvet, maar het moet wel bij een beetje blijven.

Te veel buikvet is ongezond

Te veel buikvet is ongezond en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals diabetes en  hart- en vaatziekten. Buikvet is trouwens niet altijd zichtbaar. Het hoopt zich eerst op rond de organen en wordt daarna pas een zichtbaar buikje.

Wat is een gezonde buikomtrek

Je buikomtrek wordt dan ook gezien als een indicator voor je gezondheid. Je meet je buikomtrek boven je heupen waarbij je de centimeter of meetlint losjes om de buik meet. Dus niet te strak aantrekken ;-).

Vrouwen

tot 80 cm is gezond
80-88 cm verhoogd risico voor de gezondheid
meer dan 88 cm ernstig verhoogd risico voor de gezondheid

Mannen

tot 94 cm is gezond
94-102 cm verhoogd risico voor de gezondheid
vanaf 102 cm ernstig verhoogd risicovoor de gezondheid

Wat kan je zelf doen?

Als je gewicht verliest, zal je als eerste buikvet kwijtraken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat je hoeveelheid buikvet niet uit de hand gaat lopen:

Wat je eet en hoeveel je eet

Eet vaker kleine maaltijden en eet de goede dingen. Kies voor een vezelrijk dieet met gezonde vetten als noten en vis, groenten en fruit en volkorenproducten.

Bewegen

Te veel zitten en te weinig bewegen laat je buik snel groeien. Een paar keer per week je hartslag flink opvoeren door te joggen, fietsen of fitnessen helpt. Maar het is ook belangrijk om niet te lang achter elkaar stil te zitten. Sta regelmatig op om de benen te strekken of even een paar rekoefeningen te doen.

Ontspanning en slaap

Stress voorkomen is ook een puntje. Stress leidt vaak tot het eten van ongezonde snacks. Maar dat is niet het enige.  Bij langdurige stress neemt het stresshormoon cortisol in je lichaam toe en juist dit hormoon zorgt voor vetopslag in de buik.

bron: webmd