tips voor de ogen

Wees zuinig op je kijkers: 5 tips voor gezonde ogen

We gebruiken ze constant in ons dagelijks leven: onze ogen. Om te navigeren in het verkeer, onderweg kleurrijke bloemen te bewonderen, of door middel van een warme blik contact te maken met onze dierbaren. Als je niet goed voor je ogen zorgt, kun je hier na verloop van tijd veel last van ervaren en mogelijk meer risico lopen op oogziektes. We geven je vijf tips om beter voor je ogen te zorgen, zodat ze langer gezond blijven.


1. Veel achter een scherm? Neem korte pauzes

Heb je een kantoorbaan of moet je voor je werk lang achter een scherm zitten? Zorg er dan voor dat je dit onderbreekt door regelmatig een pauze te nemen. De straling van het beeldscherm zorgt niet direct voor oogbeschadiging, maar kan er wel voor zorgen dat je ogen sneller uitdrogen en vermoeid raken. Dit komt omdat je achter een beeldscherm vaak aanzienlijk minder met je ogen knippert.

2. Eet je ogen gezond

Voeding speelt een belangrijke rol in het gezond houden van je ogen. Eten dat veel vitaminen en mineralen bevat, is goed voor je hele lichaam, dus ook voor je ogen. Zo zorg je er met het eten van de juiste dingen voor dat de doorbloeding goed is en dat de oogzenuwen goed blijven functioneren. Natuurlijk is er nog veel meer om te weten te komen over voedingsmiddelen die goed zijn voor je ooggezondheid.

3. Draag een zonnebril tijdens zonnige dagen

zonnebrilDe zomer loopt op z´n einde, maar de zon blijft het hele jaar door schijnen. De Uv-straling afkomstig van de zon is niet alleen schadelijk voor de huid; volgens het Oogfonds kan de straling ook permanente schade veroorzaken aan je ogen. Zorg er daarom voor dat je een goede zonnebril draagt op zonnige dagen en voorkom dat je recht in de zon kijkt.

4. Lensdragers: Denk om hygiëne

Als je lenzen draagt, is het zeer belangrijk om hier hygiënisch mee om te gaan, zodat je ogen zo gezond mogelijk blijven. Zorg er altijd voor dat je lenzen goed schoon zijn. Laat je lenzenbakje niet open staan, maak de lenzen schoon met geschikte vloeistof en draag ze niet tijdens het slapen of zwemmen. Gebruik je lenzen ook nooit langer dan aangegeven. Is de gebruiksdatum overschreden? Dan is het van belang om ze tijdig te vervangen voor nieuwe, bijvoorbeeld via deze website.

5. Gek op make-up? Verwijder het voor het slapen gaan

Draag je graag make-up rondom je ogen? Dan is het belangrijk dat je deze voor het slapen gaan van je gezicht af haalt. Tijdens het slapen kunnen make-updeeltjes namelijk in je oogklieren terecht komen en verstopping veroorzaken, met als gevolg opgezwollen, geïrriteerde oogleden en verstopte traanbuisjes. Ook kan het de huid rondom je ogen beschadigen, waardoor je sneller rimpels en/of plekjes kan krijgen. Zorg er daarom voor dat je altijd je make-up verwijdert met een geschikte reiniger. Weet je niet zo goed welke reiniger je zou kunnen gebruiken? Deze lijst met geteste reinigingsproducten helpt je verder!


Denk er overigens wel om dat je niet te hard wrijft bij het verwijderen van je make-up. Dit is namelijk niet goed voor je oogleden en het hoornvlies van je oog. Bovendien kan het ook weer lijntjes rondom je ogen veroorzaken. Om verdere rimpels te voorkomen en je huid goed te verzorgen, hebben we in dit artikel een lijst met effectieve ingrediënten voor je op een rijtje gezet.