50-plus fit

Zo blijf je als 50-plusser fit en gezond

De levensverwachting van mensen is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Alleen al de afgelopen veertig jaar is de gemiddelde levensverwachting toegenomen van ongeveer 75 naar 80 jaar. Daarnaast is ook nog eens door een stijgende welvaart en betere gezondheidszorg de levenskwaliteit van deze gewonnen jaren sterk verbeterd. Ondanks dat alles krijgen veel senioren vroeger of later toch een keer te maken met mentale of fysieke klachten. Denk hierbij aan vergeetachtigheid, somberheid, lusteloosheid, en een slechter gezichtsvermogen, zwakker wordende spieren, hart- en vaatziekten, overgewicht en reuma. Hoe kun je nu als 50-plusser fit en gezond oud worden? Hoewel genen een rol spelen, zijn er ook een hoop andere factoren waar je wel invloed op hebt.

Mentaal fit blijven

Om mentaal fit te blijven, is het belangrijk om de geest te trainen. Zo ga je vergeetachtigheid tegen, en verklein je de kans op alzheimer en dementie. Je hersens train je bijvoorbeeld door het spelen van geheugenspelletjes, en puzzels zoals kruiswoordraadsels te doen. Vind je het wel leuk om een grotere uitdaging aan te gaan? Denk dan eens aan het volgen van een studie, zoals het leren van een vreemde taal. Verder speelt ook een sociaal leven een belangrijke rol. Zeker zodra er steeds meer dierbaren wegvallen en eenzaamheid op de loer ligt.

Een gezond voedingspatroon aanhouden

Bij voeding lijkt het tegenwoordig vooral om smaak en gezelligheid te draaien. We zouden haast vergeten dat het eigenlijk gaat om het binnenkrijgen van voldoende van de juiste voedingsstoffen. Voeding is immers de brandstof voor je lijf om te kunnen functioneren en gezond te blijven. Vooral voor ouderen is het letten op de voeding erg belangrijk. Het lichaam van een oudere heeft namelijk behoefte aan andere dingen dan dat van een jongere. Van sommige stoffen is meer nodig, van andere juist weer minder.


Weinig zout, vet en suiker, en juist veel vezels, helpen hart- en vaatziekten en overgewicht tegen te gaan. Daarnaast spelen onder andere de vitamines A, C en E en omega-vetzuren om verslechtering van de ogen tegen te gaan. Tot slot zijn voldoende proteïnen en andere stoffen belangrijk om de spierverzwakking tegen te gaan.

Hulp van voedingssupplementen

Ouderen hebben een vrij specifieke vitamine- en mineralenbehoefte. Het kan lastig zijn dit enkel uit voeding te halen. Sommige mensen kunnen baat hebben bij het innemen van voedingssupplementen. Extra inname van bijvoorbeeld kalium of magnesium, of vitamine B, C, D, of E kunnen uitkomst bieden bij het voorkomen of behandelen van bepaalde ouderdomskwaaltjes. Ook cbd olie kan overigens bepaalde ouderdomskwaaltjes verlichten. Het kan bijdragen aan een verbetering van de eetlust en slaap, en reuma- of andere pijnklachten verminderen.

Blijven bewegen

Voldoende beweging krijgen

Wist je tot slot dat zowel je lichaam als geest baat hebben bij voldoende beweging? Het is dus  niet erg verstandig om – zoals het klassieke voorbeeld luidt – na je pensioen achter de geraniums te gaan zitten. Beweging voorkomt een snelle spierverzwakking, verhoogt je energieniveau, en verbetert de slaapkwaliteit. Daarnaast geeft het een mentale opkikker, door zowel de frisse lucht als de stoffen die vrijkomen in je hersenen bij fysieke inspanning. Bang dat je niet voldoende energie of kracht hebt voor sporten? Het hoeft echt niet gelijk om beweging op topsportniveau te gaan. Yoga, zwemmen, wandelen en fietsen zijn vaak prima te doen. Houd hierbij vooral een comfortabel tempo en luister goed naar je lichaam hoelang het vol te houden is. Overleg eventueel met een fysiotherapeut welke vorm van beweging het beste toe te passen is. 


Let op: bij bovenstaande tips om ouderdomskwaaltjes te voorkomen of behandelen gaat het niet om een medisch advies.