Bruin worden of juist niet?

De stralen van de zon zijn de belangrijkste reden voor het ouder worden van de huid en toch willen we graag bruin worden. Waarom?

Van lelieblank naar bruingebakken

Vroeger was een lelieblanke huid een teken dat je tot de gegoede klasse behoorde en niet buiten hoefde te werken voor de kost. Een bruine tint verraadde je afkomst als arbeider. Totdat Coco Chanel in de jaren ’30 tijd doorbracht aan de Franse Rivièra en zonverbrand terugkeerde. De mening over bruin zijn veranderde toen. Een bruin kleurtje werd vanaf toen gezien als modern en een teken van onafhankelijkheid en luxe. En ondanks de inzichten in de (schadelijke) gevolgen van de zonnestralen, is dat tot nu toe zo gebleven.

Zie je er beter uit als je bruin bent?

Door een natuurlijk bruin kleurtje zie je er vaak beter uit. Zolang je het het niet overdrijft natuurlijk. Want te bruin staat niemand en als het dan ook nog eens om een echt bruin kleurtje gaat, is het ook niet goed voor je huid. Te veel zonnen vergroot de kans op huidkanker en een bruine huid die te lang en te vaak in de zon is geweest gaat er vaak uitzien als perkament. Ook al merk je er als je jonger bent nog niet veel van, als je ouder bent, krijg je pas met de nadelige gevolgen te maken. En dan krijg je misschien spijt van je overmatige zonnen. Ook als je je goed insmeert met een hoge zonnefactor of SPF, schijnt dat, volgens het laatste onderzoek, wel te helpen om verbranden te voorkomen maar niet tegen de schadelijke effecten voor je huid.

Bruin blijven

Bruin worden heeft dus zijn voor- en nadelen. Maar gelukkig zijn er ook alternatieven voor de echte zon. Je hebt verschillende opties om op een kunstmatige en veilige manier toch een bruin kleurtje te krijgen, een bruiner gezicht of bruinere benen. Dat kan op verschillende manieren:


  • Een zelfbruiner – zelfbruiners zijn er in soorten en maten. Ze zijn veilig om te gebruiken. De stof DHA (dihydroxyaceton) reageert met de toplaag van de huid, waardoor deze tijdelijk verkleurt. Alleen voor je gezicht, voor je hele lichaam, als spray, als crème, als bruiningsdoekjes, je kunt kiezen. Het resultaat van de zelfbruiner ga je pas na uren zien en slijt er weer langzaam af als je het niet regelmatig herhaalt.

[bol_product_links block_id=”bol_539b465e884ae_selected-products” products=”9200000005032270,9200000007373613″ name=”zb” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

  • Airbrush makeup – hiervan zie je de laatste tijd steeds meer producten. Een crème waarmee je meteen een bruine kleur krijgt, maar die je er ook weer, zij het met wat moeite, afwast. Ik heb zo’n crème wel eens toegestuurd gekregen om te testen. En hoewel deze watervast is, vind ik het geen prettig idee. Want wat gebeurt er als je lichte kleding aan hebt, het gaat regenen of als je een beetje zweterig wordt?

[bol_product_links block_id=”bol_539b437f6df26_selected-products” products=”9200000007042331,9200000020338675″ name=”ab” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

  • Combinatie van zelfbruiner en bruine make-up – een combinatie van de eerste twee. Voordeel ervan is dat je beter ziet waar je het aanbrengt, zodat de kans op een egaal gekleurde huid groter is. En je hoeft niet te wachten tot je huid een kleurtje krijgt.
  • Zonnebank – de zonnebank is natuurlijk ook een mogelijkheid hoewel regelmatig gebruik wordt afgeraden vanwege de schadelijke effecten voor de huid.
  • Spray tan – hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar het klinkt best aantrekkelijk. Je krijgt een douche van bruine spray op de lichaamsdelen die je wilt. De kleur blijft 5-7 dagen zitten. Een behandeling voor je hele lichaam kost zo rond de 30 euro. Leuk voor als je een feest hebt of andere gebeurtenis.
  • Pillen en voeding – er zijn ook pillen met bèta-caroteen die je net als veel voeding dat van nature bèta-caroteen bevat, een subtiele (oranje)bruine kleur van binnenuit geeft.