50 plus lat relatie

Vijftig-plusser kiest vaak voor lat-relatie

Zes op de tien 50-plussers die op zoek zijn naar een nieuwe partner, willen met hem of haar het liefst een LAT-relatie beginnen.

De vijftig-plusser zoekt een lat-relatie. Dat blijkt uit onderzoek van datingsite PARSHIP. De LAT-relatie is vooral populair bij oudere vrouwen (69%), want 36% van de mannen zou wel liever gaan samenwonen met hun toekomstige partner. Het aantal senioren dat online op zoek is naar een nieuwe partner, is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen.

Aantal 50-plussers groeiend

50-Plussers behoren tot de snelst groeiende bevolkingsgroep van Nederland. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland een recordaantal van 1,3 miljoen alleenstaande senioren woont. Na een scheiding, het overlijden van een partner of een periode alleen gaat een groot deel van die alleenstaanden (weer) op zoek naar een nieuwe partner. PARSHIP zag de afgelopen jaren een toename van 28% in de inschrijvingen ten opzichte van 2008. Daarmee lijkt online daten ook onder 50-plussers een blijvende trend te worden.


Online daten na de 50

“Naast het vinden van een partner via vrienden, familie, hobby- of sportvereniging, gaan steeds meer 50-plussers online op zoek naar een nieuwe partner,” aldus Mathilda van Maaren, psychologe. “Dat komt aan de ene kant doordat ouderen steeds handiger worden met de computer, en aan de andere kant omdat het makkelijker is om online contact leggen met leeftijdsgenoten met dezelfde interesses en bedoelingen. Het is voor veel ouderen vaak even wennen, maar we zien dat veel van hen elkaar vinden via datingsites.”

Lang niet altijd samenwonen of trouwen

  1. De meeste alleenstaande senioren (1 op de 3) gaan op zoek naar een nieuwe partner omdat ze vinden dat ze lang genoeg alleen zijn geweest. Behoefte aan een maatje (26%) en een beëindigde relatie (24%) zijn andere belangrijke redenen voor de zoektocht.
  2. Slechts 3,7% van de ouderen hoopt nog op een huwelijk met hun toekomstige partner.
  3. Ouderen daten niet veel: gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar.
  4. Persoonlijkheid, aantrekkingskracht en werk/opleidingsniveau blijken voor ouderen belangrijke pijlers bij de zoektocht naar een partner. Levensopvatting/geloof speelt slechts een beperkte rol.
  5. De meeste oudere mannen zijn op zoek zijn naar een jongere vrouw, terwijl de meeste 50-plus vrouwen op zoek zijn naar een oudere man.
  6. Oudere senioren (65+) geven meer de voorkeur aan een LAT-relatie, terwijl jongere ouderen (50-65) eerder zijn geneigd te denken aan samenwonen met een toekomstige partner.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 637 leden van datingsite PARSHIP. Cijfers over het aantal alleenstaanden, senioren en internetgebruik onder senioren zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).