eigen bedrijf beginnen

Voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen en eigen baas zijn is een droom van velen. Maar kan dat nog wel als je boven de 50 bent?

Zeker! De groep 50-plussers die als ZZP-er aan de slag gaat, is juist heel groot. Misschien om dat het moeilijk is om een vaste baan te vinden of gewoon omdat het altijd een droom is geweest. Als 5o-plusser heb je natuurlijk voldoende ervaring en een groot netwerk aan contacten.

Het begint met een goed idee

Je begint natuurlijk met een goed idee. Daarbij moet je je niet alleen afvragen of er markt of vraag voor is. Je kan wel iets gaan doen waar je zelf goed in bent of wat je zelf heel erg leuk vindt. Het doel is uiteindelijk om er je geld mee te verdienen.


Is het financieel mogelijk?

Dan is de vraag of je plannen financieel haalbaar zijn. Heb je voldoende startkapitaal om je bedrijf op te zetten en heb je genoeg geld om de eerste maanden rond te komen en aan je financiële verplichtingen te kunnen voldoen? Is er genoeg geld voor marketing en reclame? Pas als je weet hoe je er financieel voorstaat, kan je een goed bedrijfsplan maken.

Wat is een ZZP-er?

De meeste mensen beginnen als ZZP-er. Een ZZP-er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Dat betekent dat je bedrijfsresultaat rechtstreeks onder de inkomstenbelasting valt.

Consequenties van zelfstandigheid

Zelfstandigheid brengt voor- en nadelen met zich mee. In loondienst heb je op papier wat meer zekerheid qua inkomen. Dat is wat geldverstrekkers graag zien: een vaste baan met een goed salaris.


Als je als ZZP-er een hypotheek nodig hebt, een ZZP hypotheek, dan wordt er op twee dingen gelet. Het eerste is de waarde van het huis, het tweede is of je inkomsten hoog en zeker genoeg zijn. En juist die zekerheid is een moeilijk punt. Want hoe hard je ook werkt, je kan niet garanderen dat je de volgende maand nog genoeg werk hebt of voldoende opdrachten binnenkrijgt.

Als je als wat jaren als zelfstandige bezig bent met goed resultaat, dan worden je kansen er beter op. Gelukkig zijn er ook instanties die voor ZZP-ers die minder lang dan drie jaar bezig zijn, iets willen regelen.

Gebruik je contacten

Gebruik je contacten die je in de loop der jaren hebt opgebouwd, je Linkedin netwerk en Facebook pagina, als je die hebt. Op die manier verspreidt het nieuws zich snel en dat is een prima extra reclame voor je nieuwe bedrijf.