scooter in de zomer

Warm weer? Ruil de auto in voor een scooter.

Wie een rijbewijs voor de auto heeft, mag ook gewoon op een scooter rijden. Volgens de Rijksoverheid is een scooter trouwens geen speciale categorie voertuigen. De scooter is een verzamelnaam voor voertuigen waaronder zowel snorfietsen, bromfietsen en motorfietsen vallen. Snorfietsen mogen maximaal 25 km per uur, bromfietsen 45 km per uur waarbij een helm verplicht is en motorfietsen mogen zelfs op de autobaan. Hierbij is een helm en een rijbewijs A verplicht.

Rijbewijs voor bromfiets en scooter?

Iedereen vanaf 16 jaar mag op een scooter, brommer, snorfiets of brommobiel rijden. Voor een pedelec, een elektrische fiets die harder gaat dan 25 km per uur, heb je trouwens ook een rijbewijs nodig. Heb je geen motorrijbewijs (A) of autorijbewijs (B) dan kan je daarvoor ook een speciaal bromfiets rijbewijs halen (AM).

Rijbewijs AM2 is geschikt om op een bromfiets of snorfiets te rijden, AM4 is bedoeld voor een brommobiel (zo’n kleine auto die tot 45 km per uur mag).


Populaire scooters

Scooters zijn populair en de keuze is ruim. Vooral Vespa’s zijn erg gewild. Je kan kiezen voor een Vespa op benzine of een elektrische als je milieubewust bent. Ze zijn wel redelijk prijzig. Gelukkig kan je tegenwoordig ook een Vespa leasen zodat je niet het hele bedrag ineens hoeft te betalen.

Scooter in de zomer

Zeker in de zomer is een scooter ideaal. Door de rijwind is het zelfs op de warmste dagen aangenaam om op te rijden. Heb je een exemplaar dat tot 25 km per uur kan, dan is een helm niet nodig. Wil je een snelle bromfiets dan is een helm verplicht en dat maakt het dan toch weer wat warmer.

Scooter mee in de kampeerwagen

Wie met de kampeerwagen op vakantie gaat kan zo’n scooter goed gebruiken. Je wilt natuurlijk niet voor ieder boodschapje met de hele kampeerwagen uit rijden gaan. De asbelasting van de kampeerwagen moet wel zwaar genoeg zijn. Wel iets om rekening mee te houden als je een scooter wilt meenemen.