kat verzorgen
Foto: Paul on Unsplash

5 Tips voor nieuwe kattenbaasjes

Katten zijn eigenzinnig, een tikkeltje mysterieus en ze zien er heel aaibaar uit. Geen wonder dat veel mensen graag een kat als huisdier willen.

Katten zijn leuk gezelschap en ze hebben wat minder verzorging nodig dan honden. Ze kunnen ook wat langer alleen blijven. Dat maakt ze geschikter als huisdier voor mensen die buitenshuis werken of vaak weg zijn.

Heb je besloten dat je een kat wil, dan zijn hier een aantal punten om op te letten….


1. Kat en verzorging

Katten zijn vrij zelfstandig en onafhankelijk. Dat wil niet zeggen dat ze geen tijd en verzorging nodig hebben. Bedenk goed, voor je een kat in huis haalt, of je er wel tijd voor hebt. De kattenbak moet regelmatig geleegd worden (bij voorkeur iedere dag), ze moeten gevoerd worden, er moet gespeeld worden, ze moeten af en toe naar de dierenarts, ze produceren haren dus zal je vaker moeten stofzuigen. En dit zijn maar een paar voorbeelden.

2. Kat en de vacht

Langharige katten hebben wat meer verzorging van de vacht nodig dan kortharige. Borstel ze tenminste één maal per week om te voorkomen dat ze te veel haarballen produceren. Wen ze zo jong mogelijk aan de haarborstel.

3. Kat en voeding

Verdiep je vooraf in de verschillende merken kattenvoer en in de ingrediënten. Je hebt de keuze tussen nat- en droog voer.  Beide voldoen in de meeste gevallen allebei aan de richtlijnen voor gezonde voeding, dus de keuze is aan jou. Een kat heeft speciale voedingsbehoeften in verschillende fasen van het leven. Zo is er speciaal voer voor kittens, volwassen en senior katten.


4. Kat en de kattenbak

Een kat heeft een kattenbak nodig om zijn behoeften te doen. Zorg dat de bak op een rustige plek in huis staat en dat de kat er op ieder moment naar toe kan. Je kitten zal eerst getraind moeten worden om op de kattenbak te gaan. Zet ze, als je vermoedt dat ze iets moeten doen, op de bak. Herhaal dit net zolang tot ze zelf de kattenbak kunnen vinden. Katten zijn gewoontedieren dus laat de kattenbak altijd op de zelfde plek staan. Natuurlijk maak je de kattenbak dagelijks schoon. Als katten de bak te vies vinden, dan zullen ze een andere plek in huis zoeken om hun behoefte te doen.

5. Katten krabben

Katten krabben om verschillende redenen. Ten eerste is het een manier om hun lichaam te strekken en hun nagels te trimmen. Maar ze krabben soms ook om een zichtbaar of ruikbaar spoor achter te laten. Het is in ieder iets dat ze instinctief doen en wat je ze niet kan afleren. Om te voorkomen dat ze je bank, behang of vloerbedekking kapot krabben zijn er speciale krabpalen. Zorg dat de krabpaal er is voor ze de bank of je meubels ontdekken. Dieren iets afleren is altijd moeilijker dan ze iets aan te leren.