glucosamine soepele gewrichten

Glucosamine voor soepele gewrichten

Glucosamine is een natuurlijke stof die in je lichaam voorkomt.

Glucosamine komt nauwelijks in voeding voor, maar glucosamine is wel verkrijgbaar als supplement en wordt vooral geslikt om pijn in de gewrichten tegen te gaan.


Wat doet glucosamine?

Glucosamine houdt het kraakbeen in de gewrichten soepel en gezond. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid glucosamine in je lichaam af en dat leidt ertoe dat je kraakbeen dunner wordt en daardoor krijg je minder soepele gewrichten. Kraakbeen is zachter dan bot en vormt een soort beschermend laagje op de uiteinden van de botten. De functie van kraakbeen is om de wrijving bij het bewegen van de gewrichten te verminderen. Als het kraakbeen dunner wordt het steeds moeilijker voor je botten om soepel over elkaar te glijden, uiteindelijk met pijn en stijfheid als gevolg.

Welke glucosamine kies je?

Er zijn verschillende soorten glucosamine als supplement te koop. Daar kwam ik een paar jaar geleden al achter toen werd aangeraden dit aan onze ouder wordende hond te geven. En als je dan in de winkel staat dan is het moeilijk kiezen. Maar nu man het nodig lijkt te hebben voor zijn knie is dat een goede reden om het eens uit te zoeken. Zo is er glucosamine sulfaat en glucosamine hydrochloride en N-acetyl glucosamine. Welke neem je, hoeveel neem je en helpt het eigenlijk wel?

N-acetylglucosamine of N-acetyl-d-glucosamine

Dit is een afgeleide stof van glucosamine en is eigenlijk een heel ander supplement. Het is de belangrijkste bouwsteen voor hyaluronzuur een stof de de huid soepel houdt. Het wordt daarom wel geslikt als supplement om rimpels tegen te gaan van binnenuit.

Glucosamine hydrochloride

Glucosamine hydrochloride wordt ook gebruikt bij gewrichtsklachten. Maar er is maar weinig bewijs dat dit ondersteunt.

Glucosamine sulfaat

Het is aangetoond dat glucosamine sulfaat kan helpen bij het op peil houden van de glucosamine in het lichaam. Aangetoond is dat het vooral helpt bij gewrichtspijn door artrose van de knieën, en in mindere mate bij het verlichten van pijn van gewrichten in andere delen van het lichaam. Het gaat hier om gewrichtspijn veroorzaakt door slijtage waarbij de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit gaat.


Wil je glucosamine slikken tegen gewrichtsklachten dan is glucosamine sulfaat de beste keuze.

 

Is het veilig om in te nemen?

Over het algemeen is een glucosamine supplement veilig om in te nemen. Vanwege gebrek aan bewijs wordt het afgeraden aan kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Omdat glucosamine uit de schaal van schaaldieren wordt gemaakt is het opletten als je daar allergisch voor bent. Als je medicijnen slikt of twijfelt kan je het beste overleggen met je (huis)arts voor je een supplement gaat slikken.

bronnen: Webmd, National Institute for Health (Nih)

 

[bol_product_links block_id=”bol_55b22a8f9cdc3_selected-products” products=”9200000005142720″ name=”gluc” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]