Overspel van Tatiana de Rosnay

Overspel van Tatiana de Rosnay

 

Kaft tekst

ove2Het boek Overspel vertelt het verhaal van Hélène, een vrouw met een overzichtelijk leven dat draait om haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen. Ze is een voorbeeldige echtgenote, een perfecte vrouw, geen vrouw voor overspel. Tot ze op een zomerse dag in een impulsieve bui ingaat op de avances van een vreemdeling. Hélènes overspel eindigt echter in een nachtmerrie wanneer haar minnaar in bed een hartaanval krijgt en overlijdt. Ze vlucht en besluit deze misstap direct te vergeten en er nooit met iemand over te praten. Maar diezelfde avond komt ze er achter, dat ze in alle paniek haar handtas in zijn appartement heeft laten staan. Geconfronteerd met een duivels dilemma gaat Hélène tot het uiterste om de waarheid te verhullen. En dan meldt zich een jonge vrouw die zegt alles te hebben gezien die middag…

Mening over het boek

Dit boek gaat over de 50-jarige Hélène, echtgenote, moeder en oma. De eerste pagina’s van het boek wordt het al snel duidelijk, Hélène is een perfectioniste, bij het tuttige af. Een paar pagina’s later gaat ze plotseling in op de avances van een onbekende man. Ze gaat mee naar zijn appartement en gaat met hem naar bed. Kan, maar is wel wat ongeloofwaardig. De man blijft dood op haar liggen. Ze vlucht weg. Ze gaat terug naar huis en hoewel ze flink geschrokken is, wil ze liefst alles zo snel mogelijk vergeten en door gaan met haar leven. Totdat de politie belt. Ze heeft haar tas in het appartement van de dode man laten liggen. En zo gaat het verhaal verder, in wat eigenlijk een opeenvolging van toevalligheden lijkt. Soms zitten er een paar maanden tussen, maar het hele verhaal blijft om die ene gebeurtenis draaien en de gevolgen ervan en wat dat met Hélène doet. Niet speciaal spannend zoals je bij een psychologische thriller zou verwachten. Maar net leuk genoeg om te willen weten hoe het verhaal afloopt.


Overspel is geschreven door Tatiana de Rosnay, die wereldberoemd werd met haar boek: Haar naam was Sarah, dat ik niet gelezen heb omdat ik niet van boeken over de Tweede Wereldoorlog hou. Dat, gecombineerd met de tekst op het boek: ‘Tatiana de Rosnay heeft met Overspel wederom een zenuwslopende psychologische thriller geschreven. De sterke karakterontwikkeling en spanningsopbouw zullen haar lezers bij dit boek, zoals bij Het appartement, op het puntje van hun stoel laten zitten.’, zorgde wel dat ik bepaalde verwachtingen had van dit boek. Die kwamen helaas niet uit. Gezien de populariteit en waardering voor haar eerdere boeken, had ik zeker meer van dit boek verwacht. Hélène maakt wel een bepaalde karakterontwikkeling door maar het komt allemaal nogal bedacht over. Vooral ook omdat ze telkens dingen doet die niet passen in het beeld dat je van haar gekregen hebt.

Wat leesplezier doet het boek dan ook denken aan de boeken van Suzanne Vermeer. Snel en gemakkelijk lezende boeken zonder veel diepgang. Aardig maar niet bijzonder. Goede vakantielectuur.

Nederlands – Ambo|Anthos – juli 2014


[bol_product_links block_id=”bol_53e3ae670a1a6_selected-products” products=”9200000025876599,9200000030046246″ name=”ov” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]