Veilig klussen in en om het huis

Er wordt wat afgeklust. Als het mooi weer is hoor je overal om je heen zaagmachines, maaimachines, boormachines, enz. En niet voor niets natuurlijk. Zelf klussen spaart geld uit en het is fijn om buiten bezig te zijn als het zonnetje schijnt. Zolang je veilig klust natuurlijk.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Volgens de website van ehbo.nl blijken zich zo’n 130.000 ongelukken per jaar voor te doen met klussen in en om het huis. Daarvan hebben 80.000 mensen niet genoeg aan een pleister, maar hebben echt medische verzorging nodig. Bij 51% gaat het om verwondingen aan de handen, bij 11% aan het hoofd en bij 10% aan de voeten. Die klusongelukken vinden vooral in de lente en zomer plaats.

De meest voorkomende ongelukjes

1. Van het trapje of van de ladder vallen

Iedereen herkent het wel. Even het trapje of de ladder op om een lamp ophangen, een paar ramen te wassen of om te schilderen. Bij bijna de helft van alle klusongelukken gaat het om een val van een trapje of ladder.


Vaak gebeuren deze ongelukken door de verkeerde maat ladder. Door een te kleine trap of ladder verlies je sneller je evenwicht. Ook bij het beklimmen of afdalen, meestal met spullen of gereedschap in de hand, kan je je snel een tree vergissen.

Tips om ongelukken te voorkomen

  • Kies een goede maat trap of ladder voor de klus.
  • Klap een trapje altijd volledig uit.
  • Zorg dat de trap of ladder op egale grond staat.
  • Ga nooit op de bovenste treden van het trapje of de ladder staan.

2. Iets op je voet laten vallen

Een hamer of ander stuk gereedschap of zwaar voorwerp op je voet laten vallen kan je makkelijk een blauwe of gekneusde voet opleveren. Toch is dit veelal te voorkomen. Door tijdens het klussen stevige werkschoenen of werklaarzen re dragen met stalen neuzen, ben je goed beschermd tegen dit soort ongelukjes.


3. Jezelf snijden

Handige dingen die hobbymessen en razend scherp ook. Als je per ongeluk uitschiet, snijd je jezelf snel in de vingers, letterlijk en figuurlijk. En dan hebben we het nog niet over elektrische zagen, cirkelzagen of boormachines. Voorzichtig te werk gaan is hierbij de enige tip om ongelukjes te voorkomen. Wel kan het helpen om stevige werkhandschoenen te dragen, als je tenminste niet al te nauwkeurige of precieze klussen moet doen. En een veiligheidsbril, zoals je die bij Engelbert Strauss kan kopen,  is ook geen overdreven luxe.

4. Op je vingers slaan

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je wilt met flinke kracht een spijker inslaan en je mist de spijker, maar niet je vinger. Als je geluk hebt houd je er alleen een blauwe vinger aan over. Pijnlijk is het wel. Ook hier kunnen stevige handschoenen de ergste klap enigszins opvangen.

5. Jezelf vertillen

Even iets tillen dat eigenlijk te zwaar voor je is, kan je duur komen te staan. Als je door je rug gaat zal je voorlopig niet kunnen klussen. Je zal rust moeten houden en misschien wel naar de fysiotherapeut moeten gaan.

Belangrijk bij het klussen is om je eigen grenzen te kennen en om geen onnodige risico’s te nemen. Laat bij twijfel bepaalde klussen liever aan een vakman over. Zorg in ieder geval voor goede spullen, voordat je iets zelf gaat aanpakken.