veilig e-bike

Veilig rijden op je e-bike

Elektrische fietsen of e-bikes zijn razend populair. Vooral onder ouderen.

Logisch, want het is natuurlijk ideaal zo’n steuntje in je trappers. Maar e-bike fietsers hebben vaak een hogere snelheid dan gewone fietsers. Niet verwonderlijk dus dat er zich steeds meer ongelukken voordoen waarbij e-bikes betrokken zijn. En, helaas zijn ouderen daarbij vaak het slachtoffer.


Te jong voor een e-bike?

Veel ouderen wachten met het aanschaffen van een e-bike. Ze vinden dat ze het nog prima op een gewone fiets afkunnen. Daardoor is de gemiddelde leeftijd van ouderen die een elektrische fiets kopen vrij hoog. En een elektrische fiets heeft toch echt wel een gebruiksaanwijzing en tijd nodig om eraan te wennen.

Veilig op je e-bike, 5 tips

Aanschaf

Een elektrische fiets met middenmotor, dus waar de motor rond de trappers zit, heeft een betere balans. Een fiets met lage instap in makkelijker bij op en afstappen.

Ga eerst oefenen

Ga eerst oefenen op een rustige plek, een rustige weg of parkeerplaats. Zeker als je niet heel regelmatig fietst. Je zult dan moeten wennen aan het fietsen zelf, opletten op het andere verkeer en ook wennen aan de snelheid. E-bikes hebben vaak versnellingen en daar moet je ook mee om leren gaan.

Neem in het begin vooral bekende routes. Let ook vooral op de paaltjes en andere onverwachte voorwerpen zoals die van de verkeerstechniek van Erdi.

Op- en afstappen

Als je elektrisch rijdt en plotseling moet stoppen, dan kunnen de trappers blijven doordraaien. Hierdoor kunnen de trappers tegen je enkels aan komen. Het is daarom extra belangrijk om het op- en afstappen goed te oefenen. Bovendien moet je je realiseren, dat e-bikes een stuk zwaarder zijn dan gewone fietsen. En dat merk je vooral bij het afstappen.


Bochten

Bochten kunnen een extra uitdaging vormen als je elektrisch fietst. Ga langzamer fietsen en houd de trappers stil als je de bocht doorgaat.

Snelheid en inhalen

Elektrische fietsen rijden vaak sneller dan je denkt. De maximum snelheid is 25 km per uur. Daarnaast zijn er ook elektrische snelfietsen of highspeed e-bikes die een snelheid halen van 45 km per uur. Als je 25 km per uur fietst is dat vaak al dubbel zo snel als de gemiddelde fietser fietst.

Met een een e-bike rijd je dus sneller dan met een gewone fiets. Je zult daarom meer fietsen moeten inhalen en misschien ingehaald worden door nog snellere e-bikes. Net als bij een auto zal je achter je moeten kijken en achterom kijken op de fiets. Dat kan je makkelijk uit je evenwicht brengen. Als achterom kijken problemen oplevert, dan kun je een achteruitkijkspiegel laten monteren.