fillers injecteren

Wel of geen fillers? Wat zijn de mogelijkheden

Steeds meer vrouwen en ook mannen overwegen om fillers te gebruiken om er jonger en frisser uit te zien.

Als je ouder wordt, verliest je huid elasticiteit en volume. Dat komt doordat de productie van collageen afneemt en omdat je huid droger wordt. Het gevolg is dat je huid minder elastisch wordt en volume verliest. Als de veroudering van je huid je erg stoort, zou je kunnen overwegen om er iets aan te doen. Dat kan door een facelift. Maar dat is een echte operatie. Fillers zijn een minder ingrijpende optie. (Mijn computer wil niks van ‘fillers’ weten en verandert het hardnekkig in ‘gillers’ of ‘filters’).


Wat zijn fillers?

De meeste fillers bevatten hyaluronzuur, een stof die van nature ook in je huid voorkomt. Voorbeelden zijn Restylane en Juvederm. Hyaluronzuur kan meer dan 1000 maal het eigen gewicht in vocht opnemen. Het is daarom de ideale stof om de huid te hydrateren. Fillers kunnen plaatselijk aangebracht worden. Ze kunnen lijnen en rimpels opvullen en verzachten en geven je gezicht meer volume waardoor je er jonger uitziet. Er zijn ook synthetische fillers zoals Sculptra en Radiesse. Het resultaat hiervan kan langer zichtbaar blijven omdat het de collageen in de huid stimuleert.

Wie mag fillers injecteren?

In Nederland mogen sinds 2015 alleen BIG geregistreerde plastisch chirurgen en hiervoor geschoolde cosmetisch artsen fillers injecteren. Iedereen die niet bevoegd is en toch fillers injecteert, overtreedt de wet. Behalve kennis en vaardigheden heeft een arts bij het injecteren van fillers ook gevoel voor schoonheid en verhouding nodig. Met fillers kan de vorm van je gezicht enigszins veranderen.

Ga daarom altijd naar een ervaren arts, bijvoorbeeld iemand die door mensen die je kent wordt aanbevolen.

Veiligheid en risico’s van fillers

Over het algemeen is het gebruik van fillers veilig, indien op de juiste manier uitgevoerd door een bekwaam persoon. Er blijft altijd een kleine kans op bijwerkingen of tegenvallende resultaten. Zwelling, blauwe plekken, een bobbelig of niet egaal resultaat komen incidenteel voor.

Doet het pijn?

Of het pijn doet hangt af van je gevoeligheid voor pijn. Net als bij de tandarts zal de één zeggen dat het nauwelijks pijn doet, terwijl een ander snel een verdoving wil. Sommige plaatsen in het gezicht zijn gevoeliger, zoals de lippen. Op die plaatsen kan een plaatselijke verdoving gebruikt worden. Sommige fillers bevatten een combinatie van hyaluronzuur en lidocaïne, dezelfde verdoving die de tandarts gebruikt.


Wat zijn de mogelijkheden?

Extra volume

Met fillers kan je extra volume geven bij je jukbeenderen, je lippen of de holtes rond je ogen opvullen en iets aan ingevallen wangen doen.

Rimpels vullen

Rimpels en lijntjes rond de mond, de ogen en op het voorhoofd kunnen weggewerkt worden met een filler.

Lijnen verminderen

De lijnen tussen neus en mond en de marionettenlijnen van de mond naar de kin kunnen door een filler gladgestreken worden.

Asymmetrie verhelpen

Heb je ongelijkheden in je gezicht, dan kan een filler je gezicht in balans brengen.

Littekens wegwerken

Littekens, waaronder die van acné kunnen door fillers geëgaliseerd worden.

Het resultaat is tijdelijk

Het resultaat van een filler is altijd tijdelijk. Iedereen is anders en iedereen reageert ook anders op fillers. Hoe lang het resultaat goed blijft hangt af van de hoeveelheid filler die is ingespoten, het soort en merk filler. Ook de plaats is van invloed. Op plaatsen waar je gezicht veel beweegt, zoals rond je ogen en je mond, kan het resultaat eerder afnemen.  Gemiddeld blijft het resultaat zes maanden tot twee zichtbaar waarna je de behandeling zou kunnen herhalen.

Wat kost het?

De prijs van een gemiddelde behandeling met fillers ligt rond de 450 euro. De prijs hangt af van het soort en de hoeveelheid filler die nodig is en hoeveel plaatsen in je gezicht behandeld worden. Een behandeling met fillers wordt meestal niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

 

bronnen: Plasticsurgery.org