huidverzorging

50 Plus huidverzorging 10 dingen die wel en niet moet doen.

Wie ouder wordt, doet er goed aan om zijn huid goed te verzorgen. Producten zijn er genoeg. Als je een afdeling huidverzorgingsproducten bekijkt dan wordt je overspoeld met producten die vermelden dat ze verjongend, anti-aging en verstevigend werken.

Het probleem is dat iedere huid uniek is. Wat werkt voor de één hoeft niet te werken voor de ander.

10 Tips voor de 50-plus huidverzorging.

Dingen die je wel en beter niet kan doen.

#1 Kan je dezelfde crème ’s ochtends en ’s avonds gebruiken?

Een crème die vocht inbrengt is een must voor de ouder wordende huid. Het vocht voorkomt uitdroging en laat de huid een beetje opzwellen waardoor deze er voller uitziet. De meeste crèmes bevatten ook een SPF (Sun Protection Factor). Dat heb je nodig, ook op dagen dag de zon niet schijnt, om je huid te beschermen tegen UV stralen. ’s Nachts heb je dat niet nodig. Hoewel het geen kwaad kan, kan je voor ’s nachts beter een wat vettere, meer voedende crème gebruiken die de huid herstelt en repareert.

Als je huid heel droog is, zou je zelfs kunnen overwegen om die vettere, meer voedende crème ook overdag te gebruiken. Je moet een ander product gebruiken met een UV filter.

2. Is make-up met een SPF een vervanging voor een anti-zonnebrandcrème?

UV-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van veroudering van de huid. Er zijn daarom veel foundations met een ingebouwde SPF (Sun Protection Factor). Als de SPF lager is dan 30 en het is een zonnige dag waarop je lang buiten bent, dan ben je daarmee onvoldoende beschermd. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld lang in de auto zit en de zon schijnt. Glas houdt de UV-stralen niet tegen.

Een foundation breng je bovendien veel dunner aan en smeer je meer uit dan een anti-zonnebrandcrème. Bepaalde delen zoals je oren, nek en handen worden daarbij meestal overgeslagen. Een foundation met SPF is dan ook geen complete vervanging van een anti-zonnebrandcrème.

3. Wat is de volgorde van dagcrème, anti-zonnebrandcrème en make-up

Als je de dagcrème geen SPF filter heeft, breng dan eerst serum, oogcrèmes en vochtinbrengende crème aan en dan een anti-zonnebrandcrème. Daarna een primer als je die gebruikt en dan je foundation en rest van je make-up.

4. Gebruik geen reinigingslotion die je huid strak, vet, plakkerig of droog maakt

Al die verzorgingsproducten en makeup moeten ook weer van de huid af. Vooral voordat je gaat slapen. Probeer een reinigingsmiddel te vinden die ervoor zorgt dat je huid zacht en schoon aanvoelt. Dat kan een stuk zeep, gel, crème, vloeistof of schuim zijn. Het kan even zoeken zijn maar het is de moeite waard.

5. Verwijder dode huidcellen voor een stralende huid

Een ouder wordende huid moet je voorzichtig behandelen. Om dode huidcellen te verwijderen hoef je geen scrubs met grove, scherpe deeltjes te gebruiken, die de huid beschadigen en irriteren. Je kan dode huidcellen ook chemisch verwijderen door een reinigingsmiddel met vitamine C, fruitzuren of alfa hydroxyzuur (AHA). Deze zuren lossen het toplaagje van de huid op waardoor hij er schoon, glad en gezond uitziet. Bijkomstig voordeel is dat je make-up ook beter aan kan brengen.

6. Moet je ook nog een huidserum gebruiken?

  • Als je al dag- en nachtcrème gebruik vraag je je misschien af of je ook nog een serum moet gebruiken. Serums zijn supergeconcentreerd, dringen dieper in de huid door en pakken een speciaal probleem aan. Ze bevatten vaak ingrediënten waarvan de werkzaamheid bewezen is zoals:
  • vitamine C om je huid te laten stralen
  • retinol om fijne lijntjes te verminderen
  • peptides en niacinamide om de huid te verstevigen.
  • hyaluronzuur, helpt om de huid te hydrateren.

Breng een paar druppeltjes serum aan voordat je je dagcrème aanbrengt.

Serum met retinol van The ordinary

Serum met niacimide en zink van The Ordinary

7. Meer is niet altijd beter

Allerlei verschillende producten gebruiken waarvan je niet weet of ze bij elkaar passen is geen goed idee en kan zelfs tot irritaties leiden. Kijk liever een lijn van eenzelfde merk. Als je huid rood wordt of gaat jeuken is dat meestal een teken dat een product of combinatie van producten niet werkt. Schrap het, gebruik het minder vaak of niet samen met andere producten.

8. Hoe gebruik je huidolie?

Huidolie bevat vetzuren die heel goed werken om het vocht in de huid vast te houden. Je kan ze gebruiken in plaats van een vochtinbrengende crème of primer. Je hoef niet je hele gezicht ermee te bewerken. Je kan er ook alleen droge plekken mee behandelen.

Breng wat huidolie aan na je verzorgingsproducten en voordat je je make-up aanbrengt. Of gebruik het ’s nachts. Je brengt olie aan door een paar druppeltjes in kloppen en niet te wrijven.

9. Laat je niks wijsmaken

Hoewel een goede huidverzorging zeker een rol kan spelen bij het vertragen van het verouderingsproces, worden er ook dingen beloofd die ze echt niet waarmaken. En daar hangt dan ook een een heel groot prijskaartje aan terwijl het echt niet nodig is om er kapitalen aan uit te geven.

De verzorgingsset van The ordinary voor 19 euro.

Gebruik een paar producten die je goed bevallen. Aan een reinigingsmiddel, serum en vochtinbrengende crème met SPF heb je in principe genoeg. Voor de avond een reinigingsmiddel, vochtinbrengende crème of olie.

10. Werken al die producten wel?

De meeste middelen moet je een paar weken gebruiken voordat je resultaten als een steviger huid of minder diepe lijntjes ziet.
Waar je in het begin op moet letten is of het goed aanvoelt op je huid. Geef het even tijd. Het kan geen kwaad om de lijst met ingrediënten door te nemen. Vaak zijn nieuwe crèmes niks anders dan oude crèmes in een nieuw jasje.